2020 Apr 24

10 éves a Sunyovszky Consulting Kft.

Idén ünnepeljük a Sunyovszky Consulting Kft. 10 éves születésnapját, melynek örömére megújult a cég arculata és honlapja.

Az új logó és megjelenés leváltotta a kezdetekkor bevezetett, az eltelt 10 év alatt kissé "kiszolgált" forma- és színvilágot, és felfrissült, modern megjelenést ad a cégnek. Az arculat modernizálása tulajdonképpen követi a tartalmi és tudásbéli megújulást, hiszen az elmúlt néhány évben megszerzett elmélyültebb tudásommat (NATM alagútmérnöki mesterdiploma 2018, SIVV - Vasbetonszerkezet-felújítási oklevél megújítása 2019), valamint a claim-management területén folyamatosan bővített szakmai tapasztalataim kerültek az új weboldal fókuszába.

 

Az új tartalommal a saját szolgáltatások ajánlásán túl nem titkolt célom, hogy magát a szerződésmenedzsment, illetve claim menedzsment szakterületet is "reklámozzam", mivel tapasztalataim azt mutatják, hogy a külföldi fejlődéssel ellentétben hazánkban e területet sem a beruházók, sem a kivitelezők nem kezelik a megfelelő helyén, sokan egyelőre próbálják kevésbé szükségesnek beállítani, vagy elhárítani. Ezzel szemben a projektek legsikeresebb lebonyolítása csak úgy valósítható meg, ha a szerződésmenedzsment a kezdetektől fogva a projektvezetés részét képezi a részvevők mindegyikének oldalán.

 

Az építőipar helyzetének változását jelen pillanatban nehéz megjósolni, de sokan a küszöbön álló visszaesésről, válságról beszélnek. Az mindenesetre valószínű, hogy a jövőben a beruházók (különösen a magánszektor befektetői) sokkal érzékenyebbek lesznek a kivitelezési árakra, mint a jelenlegi "boom" idején. Az árakat - főként az állami / közösségi beruházásoknál - pillanatnyilag részben az tartja magasan (a konjunktúrán túl), hogy egyszerűbb a kockázatokat áthárítani a kivitelezőre egy viszonylag egyoldalú szerződéssel, mint azokat méltányos módon megosztani. Utóbbi esetben ugyanis a projekt management csapatnak sokkal felkészültebbnek kellene lennie a megrendelői oldalon is a változások, megrendelői kockázatok helyes kezelése érdekében. Nyilván arról is egyszerűbb beszámolni a vezetőség felé, hogy a projekt a szerződéses áron befejeződött, mint a többletköltségek felmerüléséről igazoló jelentéseket írni. Csak arról nem veszünk így tudomást, hogy az a szerződéses ár 10, 20, esetleg 30%-kal túlárazott. Ha ehelyett a kivitelezési szerződésben, ajánlatkérésekben e feltételeket megfelelően alakítja ki a beruházó, azzal az ajánlati- és szerződéses árak csökkenését érheti el, hiszen a vállalkozó nem fogja beárazni a rá (feleslegesen vagy méltánytalanul) hárított kockázatokat. Ami pedig ténylegesen felmerülő probléma, annak többletköltségei a legtöbb esetben még mindig alulmaradnak egy túlárazott szerződéséhez képest.

 

A Sunyovszky Consulting Kft. a jövőben is megbízható partnerként áll rendelkezésre építőipari beruházások szakmai támogatására műszaki és szerződésmenedzsment vagy claim management kérdésekben.

 

Sunyovszky Gábor

CEO

 

PS:

Ezúton is köszönet az arculattervezés és honlapkészítés szép munkáiért az XTRADEVS csapatának!

https://xtradevs.com

XTRADEVS
 

2021 Sunyovszky Powered by Xtradevs