Bemutatkozás

Sunyovszky Gábor

BSc építőmérnök
MEng. alagút mérnök
ügyvezető igazgató

Alapdiplomámat 1999-ben építőmérnökként (B.Sc) az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán szereztem, később számos szakmai képzésen vettem részt ismereteim naprakészen tartása és kamarai jogosultságaim érvényessége érdekében, majd 2018-ban mesterdiplomát szereztem „NATM Master of Engineering” (M.Eng) címmel a Grazi Műszaki Egyetem és a Leobeni Bányamérnöki Egyetem közös - angol nyelvű – mesterképzésében, alagútépítés és szerződésmenedzsment szakterületen.

Pályám első 10 évében a kivitelezés operatív műszaki irányítása és a projektvezetés területén szereztem nemzetközi tapasztalatokat infrastrukturális nagyberuházások megvalósításában. Eleinte német és osztrák építőipari nagyvállalatok (HOCHTIEF, Bilfinger & Berger, Walter Bau, Universale) alvállalkozójánál, majd a STRABAG AG bécsi Alagútépítési Direkciójának alkalmazásában dolgoztam Németországban és Ausztriában. A STRABAG Csoport, VINCI CGP és Hídépítő Zrt. alkotta BAMCO konzorciumban felelős műszaki vezetőként és főépítésvezetőként részt vettem a budapesti 4-es metró alagútépítési szerződésének előkészítésében és kivitelezésében, azután a STRABAG AG oldalán közreműködtem az M6/M60 autópálya Bátaszéki alagútláncának építésében. E jelentős infrastrukturális projekteken az alagútépítésen kívül más mérnöki létesítmények, mélyépítési, közműépítési, útépítési, és magasépítési feladatok is jelen voltak, így e területeken is szélesíthettem tapasztalataimat. Vezetőként a kivitelezés operatív irányítása mellett a tervezés koordinálásába, az ajánlatok előkészítésébe, valamint szerződésmenedzsment és claim menedzsment ügyekbe is bekapcsolódtam

2010-ben az önállóság útjára lépve megalapítottam a SUNYOVSZKY CONSULTING Kft.-t, amellyel az elmúlt 10 évben tanácsadóként tevékenykedem. Ebben az időszakban - más kisebb projektek szakmai támogatásán túl - elsősorban a STRABAG Csoport tagvállalatának FIDIC szerződéshez kapcsolódó claim menedzsmentjével foglalkoztam, melynek során részt vettem a Mérnökkel folytatott tárgyalásokon, a Döntőbizottsági eljárásokban és a Választottbírósági perekben. Tevékenységemmel hozzájárultam a vállalkozói követelések eredményes érvényesítéséhez, valamint a megrendelői ellenkövetelések sikeres elhárításához, összességében több tízmillió euró értékben.

2017 óta részt veszek a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság (MAÚT) Közúti Műtárgyak Bizottságának munkájában egy új útügyi műszaki előírás létrehozásáért, továbbá aktív tagja vagyok a Magyar Alagútépítő Egyesületnek, ahol 2018-2020 között a Felügyelőbizottság tagja voltam, 2020-ban pedig az Elnökség tagjává választottak.

Tevékenység

A SUNYOVSZKY CONSULTING Kft fő tevékenysége az építőipari beruházások speciális mérnöki támogatása, melynek középpontjában a projektvezetési tanácsadás, a szerződésmenedzsment és claim menedzsment ügyek, valamint az ezekhez kapcsolódó kockázatkezelés áll, elsősorban a közlekedésépítési és infrastrukturális beruházások, mélyépítési és mérnöki létesítmények kivitelezésének területén.

A legteljesebb körű szolgáltatás akkor nyújtható, ha az ügyfelek már a projektek előkészítésétől kezdve igénybe veszik a szakértő támogatást, de szükség szerint akár később is érdemes ezen ügyek sikeres megoldásáért külső segítséget bevonni.

Az építőipari projektek speciális területén, az alagútépítési és vasbetonszerkezet-felújítási projektek esetén pedig a korábbi személyes gyakorlati kivitelezési és vezetői tapasztalatok alapján a projekt minden fázisában, a műszaki előkészítéstől a garanciális időszak lezárásáig, a tervezéshez és a kivitelezéshez is számtalan -fentieken túli- szakkérdésben, akár neves (külföldi) partnerek bevonásával tudunk támogatást nyújtani.

Mérnöki tanácsadó szolgáltatások:

 • Szerződésmenedzsment
 • Claim menedzsment
 • Projektvezetési tanácsadás
 • Kockázatkezelés
 • Műszaki tanácsadás

Mérnöki Kamarai jogosultsággal végzett feladatkörök:

Műszaki ellenőrzés (ME)
 • ME-KÉ - Közlekedési építmények építési munkáinak műszaki ellenőrzése
 • ME-M - Mélyépítési munkák és mélyépítési műtárgyak építésének műszaki ellenőrzése
 • ME-É - Magasépítési szakterület műszaki ellenőrzése
Felelős műszaki vezetés (MV)
 • MV-KÉ - Közlekedési építmények építési-szerelési munkáinak felelős műszaki vezetése
 • MV-M - Mélyépítési munkák és mélyépítési műtárgyak építésének felelős műszaki vezetése
 • MV-É - Általános építmények építési-szerelési munkáinak felelős műszaki vezetése

Beruházáslebonyolító (BB) tevékenység

Megbízók:

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mérnöki tanácsadási szolgáltatásokat leginkább az állami vagy EU támogatással megvalósuló nagyprojektek fővállalkozói, esetenként alvállalkozói veszik igénybe, azonban a határidők rövidülése, az árak emelkedése és a szerződések egyre „élesebbé” válása miatt egyre inkább kiterjed a megbízói kör az ipari magánberuházásokra, lakóparkok építtetőire, de akár a családi ház építkezésekre is, és a trend azt mutatja, hogy a megbízók egyre korábban észlelik a szakmai támogatás szükségességét mind a kivitelezői, mind a beruházói oldalon.

2021 Sunyovszky Powered by Xtradevs